5-S Webgids
Image default
Woning en Tuin

Droogloopmat of schoonloopmat

Droogloopmat of schoonloopmat

Niemand vindt het prettig als iemand met vieze voeten de woning of het bedrijf binnenstapt, een deurmat kan hier uitkomst bieden. Maar voor welke deurmat moet je kiezen? Niet iedere deurmat doet namelijk hetzelfde en het is dus best belangrijk dat je de juiste deurmat kiest om het gewenste effect te bereiken.

Een deurmat, een droogloopmat of een schoonloopmat

Zo is er bijvoorbeeld de gewone deurmat voor thuis waar je, door er je voeten op te vegen het ergste vuil van je schoenen af kunt halen. Wil je een beter effect bewerkstelligen, dan kun je beter kiezen voor een droogloopmat of een schoonloopmat. Maar wat zijn de kenmerken van deze matten en wat zijn hier nu precies de verschillen tussen?

Een droogloopmat

Een droogloopmat doet eigenlijk precies wat de naam al zegt, het droogt de zolen van je schoeisel bij iedere stap die op deze mat wordt gezet. Meestal wordt een droogloopmat gemaakt van katoen. De droogloopmat heeft vaak een absorptievermogen van ongeveer acht liter vocht per vierkante meter, maar het opgenomen vuil blijft aan de oppervlakte liggen.

Een veilige vloer is een droge vloer

Een dergelijke mat is dus ideaal als je niet wilt dat het vocht van bijvoorbeeld een regenbui naar binnen wordt gelopen. Een natte of vochtige vloer kan namelijk ook nog eens de veiligheid verlagen omdat je hiermee de kans op glijpartijen op de binnenvloer verhoogt. Omdat het opgenomen vuil bovenop de mat blijft liggen, moet je deze droogloopmat wel regelmatig stofzuigen. Anders komen ze wel met drogen schoenen naar binnen, maar nemen ze wel al het vuil mee.

Een schoonloopmat

Een schoonloopmat heeft zoals de naam al zegt een ander doel. Niet dat deze mat helemaal geen vocht opneemt, maar het vuil heeft hier de prioriteit. Meestal hebben deze matten een absorptievermogen van ongeveer vier liter vuil én vocht per vierkante meter. De schoonloopmat wordt over het algemeen gemaakt van nylon materiaal. Dit zijn gedraaide nylon vezels die zorgen voor een vegend effect.

Een mooie vloer is een schone vloer

Bij ieder stap op de schoonloopmat wordt bijvoorbeeld zand of modder onder je schoenzool opgenomen door de mat. Eigenlijk worden je schoenzolen een soort van schoon geborsteld door de mat. Dit vuil wordt onzichtbaar onderin de mat opgeslagen. De schoonloopmat neemt ook vocht op, maar veel minder dan bij de droogloopmat.

Alleen vuil of vocht opnemen of beide

Beide matten nemen dus vocht en vuil op, maar bij de droogloopmat ligt de prioriteit op vocht en bij de schoonloopmat op vuil. Met een schoonloopmat behaal je waarschijnlijk het beste resultaat als het je er om gaat om toch een mat die hebben die zowel het vuil als het vocht vermindert wat mee naar binnen wordt genomen. Het is in ieder geval verstandig om altijd een mat voor de deur te plaatsen. Dit betekent toch minder schoonmaak en meer veiligheid.

https://www.deurmatdirect.nl