5-S Webgids
Image default
Rechten

De gevolgen van strafbeschikking en hoe je die tegengaat

Een strafbeschikking krijgen betekent dat je een straf opgelegd hebt gekregen van de Officier van Justitie. Dit is gedaan zonder dat een rechter ernaar heeft gekeken en kan worden gedaan voor strafbaar feit. Zowel voor geweld als verkeersovertredingen. Het accepteren van een strafbeschikking kan grote gevolgen hebben. Het is dus belangrijk dat je dit niet zomaar doet, maar dat je er eerst eens met een advocaat over spreekt. Een advocaat heeft ervaring met allerlei zaken als het gaat over strafrechtelijke vervolging en kan jou helpen en laten weten wat je kunt verwachten.

Aantekeningen op je strafblad

Ten eerste krijg je bij een strafbeschikking een aantekening op je strafbald. Je bekent door het accepteren van je straf je schuld als verdachte bij een strafbaar feit. Als je die straf eenmaal accepteert kun je daar niets meer aan doen of tegenin brengen. Je hebt dan een strafblad. Dit kan je in de weg zitten bij het aanvragen van bijvoorbeeld een reistoestemming of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kun je bij sommige banen niet aangenomen worden. Dit zijn dus heftige gevolgen die het accepteren van een strafbeschikking kan hebben. Bespreek je zaak dus altijd eerst met een advocaat van bijvoorbeeld Strafrecht-Advocaat.nl.

Verzet met hulp van een advocaat

Een advocaat kan je helpen bij het verzet tegen je strafbeschikking. Na dit verzet wordt er alsnog door een onafhankelijke partij (de rechter) naar je zaak gekeken. Hierdoor kun je wellicht een vermindering van straf krijgen of kan je zaak geseponeerd worden. De straf van een Oficier van Justitie is in de praktijk namelijk vaak hoger dan de straf van een rechter. Het is daarom niet verstandig om zomaar je straf te accepteren. Neem vrijblijvend contact op met een advocaat om te horen wat jij kunt doen tegen je straf.