5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Gebruik je metformine? Onderzoek dan of je een magnesium tekort hebt!

Heb je wel eens gehoord van metformine? Misschien gebruik je het wel. Dit is een middel wat de bloedsuiker zal verlagen. Als je namelijk teveel suiker in je bloed hebt dan maakt dat je ziek en dat is ook weer schadelijk voor je zenuwen, nieren en ogen, maar ook voor je bloedvaten. Het middel wordt gebruikt om de bloedsuiker te verlagen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder glucose krijgt in je bloed en ook vermindert het je eetlust. Vaak krijgen mensen het die suikerziekte hebben, ze krijgen het dan voorgeschreven van de arts.

Metformine bijwerkingen

De bijwerkingen van Metformine zijn bijvoorbeeld maagdarmklachten. Daarbij kun je denken aan diarree, maar ook aan braken en misselijkheid. Sommige mensen hebben last van een drukkend of een vol gevoel in de maag. Vaak gaat dat na een paar dagen weer over, maar dit komt omdat je even aan het middel moet wennen. Wat ook op kan treden als bijwerking is dat je een verminderde eetlust krijgt. Dit is een bijwerking, maar wanneer je last hebt van overgewicht kan dit ook weer gezien worden als een voordeel omdat je dan wat eenvoudiger af kunt vallen.

Tekort aan magnesium?

Het is mogelijk dat jij een tekort hebt aan magnesium maar wat is dat eigenlijk? Magnesium staat bekend als een mineraal en je vindt het in groenten, noten, melkproducten en graanproducten. Je hebt het nodig om botten en spieren te vormen, maar ook speelt het een belangrijke rol bij de werking van je spieren en ook nog bij de overdracht van zenuwprikkels. Je hebt niet snel een tekort aan magnesium maar het kan wel. Maar op het moment dat je darmen of je nieren minder goed functioneren kun jij wel een tekort krijgen. 

Tekort aan magnesium symptomen

Als er bij jou sprake is van een tekort aan magnesium, dan kun je last hebben van spierkrampen, maar ook van hartritmestoornissen of van lusteloosheid en vermoeidheid. Het is lastig om vast te stellen dat je zomaar een tekort hebt aan magnesium, maar zorg wel dat je je er bewust van bent als je deze symptomen hebt.  

Wat vaak wordt vastgesteld is dat mensen met suikerziekte na een tijdje veel last krijgen van de nieren en daarbij moet er dan gelet worden op een magnesium tekort! Het is iets wat vaak voor kan komen bij mensen met suikerziekte, maar toch wordt er niet direct aan gedacht. Als je het zelf weet, dan kun je er altijd zelf aan denken en het benoemen wanneer jij het vermoeden hebt dat je het hebt.