5-S Webgids
Image default
Gezondheid

Hoe moet je handelen bij een hartaanval?

Ken jij de symptomen van een hartaanval ? Dit is een levensbedreigende noodgeval die snelle actie vereist. Het is belangrijk om zelfs de kleinste symptomen niet te negeren. Onmiddellijke behandeling minimaliseert de schade aan het hart en kan levens redden

Het herkennen van de symptomen

Deze verschillen van persoon tot persoon. Niet alle hartaanvallen beginnen met de plotselinge pijnlijke borstpijn, wat de meest bekende symptoom is. In feite, sommige hartaanvallen komen zonder symptomen, met name bij mensen met diabetes.

Zij kunnen langzaam beginnen, met lichte pijn en ongemak. Het kan gebeuren terwijl u in rust bent of actief bezig bent. Hoe ernstig het is kan afhangen van je leeftijd, geslacht en medische condities.

Symptomen en signalen

De symptomen en signalen kunnen zich als volgt voordoen:

 1. Ongemak op de borst, wat voelt als druk, volheid, of een knijpende pijn die langer dan een paar minuten duurt of weg gaat en terug komt.
 2. Pijn en ongemak die verder gaan dan je borst naar andere delen van je bovenlichaam, zoals beide armen, of je rug, nek, maag , tanden en kaak
 3. Onverklaarde kortademigheid, met of zonder borst ongemak

Andere symptomen, zoals:

 • Koud, zweten

 • Misselijkheid of braken

 • Duizeligheid

 • Angst , indigestie

 • Onverklaarde vermoeidheid

Vrouwen hebben meer kans dan mannen om extra problemen te hebben, zoals nekklachten, schouderklachten, buikpijn .

Wat te doen als dit gebeurt?

Als u of iemand met wie u bent, ongemak bij de borst heeft of andere symptomen van hartaanval vertoont , bel dan 112 meteen. Terwijl je eerste impuls kan zijn om het slachtoffer te redden, is het beter om een ​​ambulance te bellen, als je een reanimatiecursus gehad hebt kun je uiteraard wel meer doen. Medisch personeel  kan beginnen met de behandeling op weg naar het ziekenhuis. Ze zijn ook getraind om iemand te herleven als hun hart stopt. Als u geen hulpverlener kunt bereiken, rijdt u de persoon naar het ziekenhuis. Als u degene bent met de symptomen, moet u niet naar het ziekenhuis rijden, tenzij u geen andere keuze heeft.Veel mensen vertragen de behandeling omdat ze twijfelen dat ze een hartaanval hebben. Ze willen hun vrienden en familie niet storen of zorgen maken. Maar onthoudt, better safe then sorry!

Alle tijd is kostbar

Snel handelen kan levens redden. Als u snel na de symptomen handelt, kunnen de bloedstolsels en de slagaders geopend zijn en medicijnen een hartaanval stoppen. Met een katheterisatie door middel van een sten, kan een gesloten bloedvat geopend worden. Hoe langer je wacht op de behandeling, hoe kleinder de kansen op overleving worden en schade aan het hart wordt gemaximaliseerd.

Ongeveer de helft van degenen die aan hartaanvallen sterven, doen dit binnen het eerste uur nadat de symptomen beginnen.

Wat te doen voordat paramedici komen

 • Probeer de persoon kalm te houden, en laat ze zitten of liggen.

 • Als de persoon niet allergisch is voor aspirine , kauwen en slikken ze een baby aspirine . (Het werkt sneller bij het kauwen.)

 • Als de persoon ophoudt met ademhalen , moet u of iemand anders die gekwalificeerd is, onmiddellijk reanimatie uitvoeren. Als u geen reanimatie kent, kan de 112-medewerker u helpen tot de ambulance arriveert.

Wees voorbereid

Niemand plant om een ​​hartaanval te hebben. Het is best om klaar te zijn voor als het gebeurd. De stappen die u kunt nemen voordat de symptomen beginnen, zijn onder meer:

 • Stel een lijst op van symptomen en waarschuwingsborden van hartaanval.

 • Onthoud dat je 112 binnen 5 minuten moet bellen wanneer ze beginnen.

 • Praat met familie en vrienden over de waarschuwingssignalen en het belang om direct 112 te bellen.