5-S Webgids
Image default
Dienstverlening

Riet boven je hoofd

Een rietendak is een dakconstructie die vooral bestaat uit eenjarig riet. Riet word al meerdere eeuwen als dakbedekking gebruikt. Het is vooral goed toepasbaar bij daken met een steilheid van 45 graden of meer. Tegenwoordig worden rieten daken vooral toegepast bij huizen uit het hogere markt segment. De gemiddelde levensduur van een rieten dak is ongeveer 30 tot 40 jaar, daarna is vervanging dan ook noodzakelijk.

Het dekken van rieten daken is een ware ambacht. Alleen gespecialiseerde bedrijven bieden rieten daken aan en worden ook wel rietdekkers genoemd. Een rietdekkersbedrijf is verantwoordelijk voor het bedekken van de daken met riet. Vaak zijn deze bedrijven dus rietsnijder, rietbinder en riethandelaar. Voor houvast bij het werken op een rieten dak maakt de rietdekker gebruik van rietdekstoelen en dwarsbomen. De rietdekstoel heeft pinnen waardoor deze vast op het riet ligt. De steunbomen worden tijdelijk vastgezet met ijzeren pinnen.

Het gebruik van rieten daken is dus al enige eeuwen zeer populair, maar was een tijdje terug gevallen in populariteit door de brandgevoeligheid. Tegenwoordig zijn er allerlei methoden om deze brandgevoeligheid zo veel mogelijk af te laten nemen, waardoor de populariteit van het type dak weer toeneemt. U kunt uw rieten dak op verschillende manieren brandveilig maken:

  • met de gesloten onderconstructie (schroefdak)
  • het toepassen van een brandvertragend middel
  • het toepassen van een brand detectie systeem
  • het aanbrengen van een bliksembeveiliging
  • het aanbrengen van een vonkenvanger
  • het aanbrengen van brandwerend doek bij traditioneel dak
  • het aanbrengen van een sproei-installatie

Het rieten dak moet om geen water door te laten voldoende afschot hebben en de rietbedekking dient 28 tot 30 cm dik te zijn. Het dak moet minimaal een hoek van 30 graden hebben bij een maximale lengte van ongeveer 2,5 meter. Een iets vlakkere helling wordt op dakkapellen toegepast. Om te voorkomen dat vogels het riet langs de nok lostrekken wordt daar soms een strook fijnmazig kopergaas of gegalvaniseerd dan wel geplastificeerd kuikengaas over het riet heen gespannen.

http://www.rietwerk.nl/