5-S Webgids
Image default
Hobby en vrije tijd

Survivalmessen slijpen in de natuur

Beste survival vrienden en vriendinnen,

 

Ik bevind me regelmatig in de natuur en houdt me dan graag bezig met survivallen. Een goed scherp survival mes is natuurlijk erg belangrijk in de natuur. Daarom zorg ik er altijd voor dat ik een goede wetsteen bij me heb. Messen slijpen met een wetsteen zorgt er voor dat je messen binnen een half uur vlijm scherp zullen worden.

Hoe Gebruik je een Westeen in de Natuur?

Zorg er altijd voor dat je een paar westenen bij je draagt als je er op uit gaat met je messen. Je kan altijd in een situatie terecht komen waarbij je jouw mes een flinke dreun geeft, wat voor een botte rand kan zorgen. Om deze rand overal even scherp te kunnen maken moet je even je wetstenen gebruiken. Dit doe je door je wetsteen in een beekje nabij te leggen of een bak met koud water te vullen en ze hierin te laten weken. Het weken van je wetstenen mag uiterlijk een half uur duren. Als je wetstenen eenmaal goed zijn volgezogen met water kan het wetten beginnen. Het water zorgt voor voldoende glijmiddel, zodat het slijpen soepel verloopt. Druk de schuine rant van het mes (de snede) goed tegen de wetsteen aan en slijp de rand ongeveer acht keer per kant. Pak na het slijpen iedere keer een fijnere steen met een hoger grit nummer om zo de scherpste rand te ontwikken. Online kan je meer vinden over “De Grit van je Slijpsteen“.

Wat is een Goede Westeen?

Veel mensen vragen zich af wat een goede wetsteen is. Ik ben zelf ontzettend fan van de Japanse wetstenen. Voordat we het over deze wetstenen gaan hebben wil ik gaag duidelijk maken dat er verschillende type wetstenen zijn. Er zijn namelijk oliestenen, waterstenen, en diamantstenen. Oliestenen worden vaak met olie gebruikt en kunnen daarna nooit meer met water gebruikt worden. Deze vind ik daardoor persoonlijk niet erg fijn om mee te werken. Waterstenen kunnen met zowel olie als water gebruikt worden, maar als er eenmaal olie op zit is het moeilijk te verwijderen. Kies er daarom altijd voor om deze met water te gebruiken! Diamantstenen kunnen zelfs droog gebruikt worden, maar zijn iets wat prijziger. Voor het survivallen raad ik dus een mooie Japanse watersteen aan.

Waarom een Japanse Westeen?

Japanse wetstenen zijn de traditionele stenen om je messen mee te slijpen. Zelf heb ik een wetsteen 1000 grit van het merk Shapton, omdat dit merk hele harde waterstenen produceert. Om een mooi eindresultaat te geven aan mijn survivalmessen gebruik ik graag een wetsteen van het merk Naniwa. Deze stenen zijn heel erg zacht en bieden daardoor een hele fijne glans op mijn mes. Behalve dat Japanse wetstenen vaak erg fijn werken bieden ze vaak de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Als ik je nog niet enthousiast genoeg heb kunnen maken over de Japanse wetstenen verwacht ik dat survivalexpert Ray Maers jullie nog een paar goede tips kan geven. Ik verwacht dat na het zien van deze video iedereen geïnteresseerd raakt in het gebruiken van een wetsteen.

 

 

http://www.slijpuniversiteit.nl/maak-bot-weer-scherp/